Drepturile mele in calitate de sofer

Cei mai mulţi dintre soferi nu cunosc cu exactitate care le sunt drepturile si obligatiile atunci cand sunt opriti de un agent al Politiei Rutiere. Nu stiu, de exemplu, că trebuie să rămână în maşină sau că, în acelaşi timp, au dreptul de a solicita poliţistului certificatul de omologare al aparatului radar

Conducatorul auto, oprit pentru verificare de catre agentul de circulatie, este in drept:

  1. Sa cunoasca identitatea agentului de circulatie si organul de politie din care face parte.
  2. Sa fie informat despre motivul opririi.
  3. In cazul opririi ca urmare a comiterii contravenţiei constatate cu mijloace tehnice speciale (aparat de masurare a vitezei, dispozitiv etilo-test), sa ceara prezentarea certificatelor de verificare metrologica a acestora, precum si certificatul eliberat de Directia politiei rutiere, dovada a faptului ca agentul este admis la utilizarea acestora in procesul de depistare şi documentare a contraventiilor.
  4. Daca este filtru aveti dreptul de a  cere ordinul de serviciu in care trebuie sa se regaseasca data si intre ce ore au voie sa faca filtru, strazile pe care actioneaza si numele persoanelor care participa din echipaj).
  5. In cazul incheierii procesului-verbal cu privire la contraventie, sa fie informat despre drepturile si obligatiile sale conform Codului rutier (enumerate pe partea verso a copiei) si sa i se inmineze o copie a procesului-verbal de constatare a contraventiei.
  6. In caz de amenda sunt doua locuri unde puteti semna: unul prin care recunoasteti fapta si al doilea cum ca luati la cunostinta amenda. Deci, puteti sa semnati ca luati la cunostinta de amenda... dar sa nu recunoasteti fapta, si sa il convocati la Tribunal sub asistenta juridica competenta.

Pentru solutionarea unor intrebari stringente sau pentru clarificarea unor anumite situatii, puteti telefona la numerele de telefon: 021 323 3118; 0723 562 809.

RecuperareDaune.ro (C) 2012 Toate drepturile rezervate